Dan samostojnosti in enotnosti

Dan samostojnosti in enotnosti praznujemo 26. decembra.  Slovenija se je osamosvojila 26. 12. 1990. Takrat so se skoraj vsi volivci odločili, da Slovenija postane samostojna.  Na ta dan se izobesijo slovenske zastave in poslušamo himno.  V ta namen bomo v šoli pripravili kratko kulturno prireditev, na katero bosta prišla tudi gospod ravnatelj in gospod podžupan.

Kaja Germauc, 4.c

Dan samostojnosti in enotnosti praznujemo 26. decembra. Takrat se je Slovenija osamosvojila in postala samostojna. Slovenija je včasih spadala pod Jugoslavijo. Pod Jugoslavijo so spadale tudi države, kot npr. Bosna, Hrvaška in še nekatere druge. V šoli bomo pripravili kratko prireditev, na katero bosta prišla tudi gospod podžupan in gospod ravnatelj. Ta dan izobesimo zastave in poslušamo slovensko himno Zdravljico. Zelo rada imam Slovenijo in njene znamenitosti.

Maša Lukić, 4.c

Slovenija je razglasila neodvisnost 25. junija 1991. Zato je 25. junij državni praznik, in sicer dan državnosti. Plebiscit je potekal že 23. decembra 1990. Na ta dan so volivci v večini izbrali samostojnost. ,,To je bil dan, na katerega smo lahko upravičeno ponosni. O tej pomembni odločitvi smo se zmogli poenotiti, ’’ je dejal predsednik vlade dr. Robert Golob. Letos bomo v šoli priredili proslavo, na kateri bo ravnatelj podelil zastave prvošolcem.

Nika Pečar, 3.c

Dan samostojnosti in enotnosti praznujemo 26. decembra. V šoli ta praznik praznujemo tako, da poslušamo slovensko himno in se pogovarjamo o tem prazniku. Na ta dan izobesimo slovensko zastavo in pripravimo kratko proslavo.

Alisa Rakar, 4.c

Dan samostojnosti in enotnosti praznujemo 26. 12. Slovenija je nekoč spadala pod Jugoslavijo. 26.12.1990 smo se odločili, da se bo Slovenija osamosvojila. 25. 6. 1991 je Slovenija postala samostojna država. Na ta dan praznujemo dan državnosti. Ob dnevu samostojnosti in enotnosti ljudje izobesijo zastave, v šoli pa poslušamo himno in pripravimo kratko proslavo. Na letošnjo proslavo prideta tudi gospod ravnatelj in gospod podžupan. Vesela sem, da imamo svojo državo, ker se lahko pogovarjamo slovensko.

Ema Krebs, 4.c

Dan samostojnosti in enotnosti praznujemo 26. decembra. Na ta dan obeležujemo razglasitev rezultatov plebiscita o samostojnosti. 21. decembra bomo tudi v šoli imeli proslavo, na kateri bomo poslušali himno. Letos se nam bosta pridružila celo gospod župan in gospod ravnatelj. Za ta praznik je značilno, da izobesimo zastave. Ljudje smo res lahko veseli, da imamo svojo državo. Slovenijo imam  rada, ker mi je všeč kako govorimo. Hvaležna sem, da najdem v njej veliko dobrih prijateljev.

Lucija Ostojić, 4.c

Dan samostojnosti in enotnosti praznujemo 26. 12. Slovenija je nekoč bila del države Jugoslavije. Leta 1990 so se volivci odločali, da bi se država Slovenija osamosvojila in postala samostojna država. V šoli ta dan praznujemo tako, da zapojemo Zdravljico in se pogovarjamo o tem dnevu. Tudi letos so se učiteljice odločile, da bomo pripravili proslavo, katere se bosta udeležila gospod ravnatelj in gospod podžupan. Vesela sem, da živim v tej državi in ponosna sem na vse naše športnike ter lepoto države.

Nika Borovinšek, 4.c

Dan samostojnosti in enotnosti je pomemben praznik, saj se je ta dan Slovenija odločila, da postane samostojna država, 25. junija 1991 pa smo razglasili neodvisnost. V šoli praznujemo ta praznik tako, da poslušamo slovensko himno in se pogovarjamo o pomenu tega praznika. Na letošnjo proslavo prideta gospod ravnatelj in gospod podžupan. Všeč mi je, da imamo svojo državo,  ne govorimo drugih jezikov in imamo svobodo govorjenja slovenščine. Ne vem, kaj bi se zgodilo, če Slovenija ne bi bila samostojna država. Mislim, da bi mogli govoriti druge jezike.

Mia Haložan, 4.c

Dan samostojnosti in enotnosti praznujemo 26. 12. Takrat ljudje izobesimo slovenske zastave in zapojemo slovensko himno. Ta dan obeležujemo razglasitev izidov plebiscita o samostojnosti 26. 12. 1990. Slovenci so se želeli odcepiti od Jugoslavije, ker so hoteli postali samostojna država. V šoli pripravljamo proslavo, na katero bosta prišla gospod ravnatelj in gospod podžupan. Všeč mi je, da kot Slovenka živim v samostojni državi.

Eva Dajčman, 3.c

Na plebiscitu, ki je potekal 23. 12. 1990,  je dobrih 93 % volivcev odgovorilo z DA na vprašanje ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država. Rezultate plebiscita so razglasili 26. decembra, zato na ta dan praznujemo dan samostojnosti in enotnosti. Letos bomo ta praznik obeležili s kratko proslavo, katere se bosta udeležila tudi gospod ravnatelj in gospod podžupan.

Žana Breznik, 3.c

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja