Osmi marec

Dan žena praznujemo 8. marca. Dan žena je mednarodni praznik. Prvič so ga praznovali leta 1913 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem, takrat še 19. marca. Leta 1989 je začel delovati prvi telefon v sili za pomoč ženskam in otrokom, ki so postali žrtev nasilja. Za enakopravnost žensk se je Clara Zetkin začela bojevati leta 1889. Če ženske delajo enak poklic kot moški, dobijo moški večjo plačo. Med policisti, župani, vojaki, šoferji in gasilci je malo žensk. V starih časih so ženske večinoma ostale doma in niso hodile v službo. Doma so prale, kuhale, čistile in skrbele za otroke, moški pa so hodili v službo.

Eva Dajčman, 3.c

Dan žena je mednarodni praznik žensk, ki ga v približno 100 državah praznujejo vsako leto 8. marca. Za enakopravnost žensk se je Clara Zetkin začela bojevati leta 1889. Pobudo za dan, posvečen ženskam, je dala na Drugi mednarodni konferenci socialističnih žensk leta 1910. Če bi bile ženske predsednice ali kraljice, bi bilo morda bolje, saj znajo razmišljati vnaprej in mislijo s svojo glavo. Prav tako so bolj redoljubne.

Ema Krebs, Maša Lukić in Nika Borovinšek, 4.c

Dan žena je mednarodni praznik, ki ga ženske praznujejo 8. marca, v približno stotih državah na svetu. Clara Zetkin se je začela bojevati leta 1889, medtem ko je pobudo za dan, posvečen vsem ženskam, dala leta 1910. Ta praznik so prvič praznovali v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem 19. marca leta 1913. 8. marca 1907 so se začeli protesti v Petrogradu in od takrat se praznuje dan žena. Leta 1989 je začel delovati prvi telefon, ki je pomagal ženskam in otrokom, ki so bili žrtev nasilja.

Lucija Ostojić in Kaja Germauc, 4.c

Dan žena praznujemo 8. marca v približno 100 državah. Praznujemo ga zato, ker včasih ženske niso imele svojih pravic. Za enakopravnost žensk se je Clara Zetkin začela bojevati leta 1889. Prvič so ga praznovali leta 1913 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem, takrat še 19. marca. Mednarodni dan žensk se 8. marca praznuje od leta 1907, saj so se na ta dan začeli protesti v Petrogradu, današnjem Sankt Peterburgu. Pomembna je letnica 1906, ko je Marija Urbas kot prva Slovenka doktorirala iz filozofije na graški univerzi. Dan žena nama je všeč, ker ga lahko praznujejo samo ženske. Zelo nama je žal za ženske v starih časih, ker niso imele svojih pravic, ampak sva zelo ponosni, da so se za njih borile. Vsem ženskam želiva vesel dan žena.

Alisa Rakar in Mia Haložan, 4.c

Dan žena je mednarodni praznik. Prvič smo ga praznovali leta 1913 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem, takrat še 19. marca. 8. marca ga praznujemo od leta 1907. Tudi v Sloveniji so potekali boji za enakopravnost žensk. Leta 1897 je v ta namen začel izhajati ženski časnik Slovenka. Pomembna je tudi letnica 1906, saj je tega leta prva Slovenka doktorirala na graški univerzi. Ženske so si izborile volilno pravico leta 1945. Leta 1989 je začel delovati telefon v sili za pomoč ženskam. Ženske v današnjem času smo lahko zelo ponosne na ženske, ki so nam izborile pravice.

Žana Breznik in Nika Pečar, 3.c

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja