Dan reformacije

Dan reformacije praznujemo 31. 10.  Zakaj? V šoli smo se naučili, da nekoč Slovenci nismo smeli uporabljati svojega jezika, še slovenskih knjig nismo mogli brati. Takrat pa je Primož Trubar, rojen leta 1508, napisal prvo slovensko knjigo Katekizem. Ker pa veliko Slovencev ni znalo brati, je napisal še Abecednik, da so si z njim pomagali. Danes smo lahko vsi srečni, ker imamo toliko knjig v slovenščini. Tudi poezijo. Moja najljubša pesem ima naslov Veronika gre na ples, ki jo je napisal pesnik Jože Snoj. V šoli sem se veliko naučila o tem slovenskem pesniku in pisatelju.

Nika Borovinšek, 4.c

31. oktobra praznujemo dan reformacije. Za Slovence je ta praznik zelo pomemben, saj je v obdobju reformacije Primož Trubar napisal prvo slovensko knjigo. Naslovil jo je Katekizem. Ker veliko Slovencev ni znalo brati in pisati, je napisal še Abecednik. Primož Trubar se je rodil leta 1508 v Rašiči. Hvaležna sem, da je napisal prvo slovensko knjigo. Danes imamo tudi zaradi tega veliko slovenskih knjig. Lahko gremo v knjižnico in si jih izposodimo. Jaz imam najljubšo pesem in to je slovenska himna Zdravljica. To je pesem, ki nas povezuje.

Ema Krebs, 4.c

31. oktobra praznujemo dan reformacije. Našo prvo knjigo Katekizem je leta 1550 napisal Primož Trubar. Ker v tem času veliko Slovencev še ni znalo brati, je napisal še Abecednik, da so se lahko naučili. Včasih sploh ne morem verjeti, da ni bilo knjig v slovenskem jeziku. Zdaj pa jih je toliko! Tega sem zelo vesela. Moja najljubša knjiga je Lev v srcu, saj sem se ob branju veliko naučila. Če imaš veliko srce in pomagaš drugim, to veliko velja.

Mia Haložan, 4.c

31. oktobra praznujemo dan reformacije. Takrat je Primož Trubar napisal prvi slovenski knjigi Katekizem in Abecednik. Ljudje so bili zelo veseli, saj so končno lahko brali v slovenščini. Sploh ne morem verjeti, da nekoč toliko ljudi ni znalo brati in pisati. Danes pa mnogi ne znajo ceniti slovenske knjige in jim postajajo dolgočasne. Moja najljubša knjiga je Hura za punce. Rada jo imam, ker mi pomaga razumeti spremembe v puberteti.

Lucija Ostojić, 4.c

31. oktobra praznujemo dan reformacije. V času reformacije, leta 1550 je Primož Trubar napisal prvo slovensko knjigo z naslovom Katekizem. Ker Slovenci takrat večinoma niso znali brati in pisati, je napisal Abecednik, da so se lahko naučili. Tudi jaz rada berem. Moje najljubše pesmi so pesmi Kajetana Koviča.

Eva Dajčman, 3.c

31. oktobra praznujemo dan reformacije. Ena izmed idej tega gibanja je bila, da ljudje beremo knjige v svojem jeziku. Leta 1550 je Primož Trubar napisal prvo slovensko knjigo, ki se je imenovala Katekizem. Ker veliko Slovencev takrat še ni znalo brati, je napisal še Abecednik. Primož Trubar je umrl leta 1586.

Žana Breznik, 3.c

Primož Trubar se je rodil leta 1508. Prva knjiga, ki jo je napisal je Katekizem. Do takrat ljudje še niso imeli knjig v slovenskem jeziku. Ker veliko Slovencev zato ni znalo brati, je Primož Trubar napisal še Abecednik. V letu 2023 lahko vsi beremo kakršnekoli knjige. Moja najljubša knjiga je Deček Brin na domačem kolišču, saj sem veliko naučila o življenju na kolišču.

Maša Lukič, 4.c

Včasih Slovenci niso smeli uporabljati slovenskega jezika. Slovensko so govorili le doma. Knjig v našem jeziku še ni bilo. Veliko Slovencev tako ni znalo brati in pisati. Primož Trubar, ki se je rodil leta 1508, je napisal prvi knjigi v slovenskem jeziku. Katekizem in Abecednik je napisal leta 1550.  Umrl je leta 1586.

Alisa Rakar, 4.c

31. oktobra praznujemo dan reformacije. Praznujemo tudi zato, ker je v tem času Primož Trubar napisal prvo slovensko knjigo Katekizem. Napisal je tudi Abecednik, da so si ljudje lahko pomagali, saj do takrat še ni bilo knjig v našem jeziku. Danes lahko beremo v slovenskem jeziku. Moja najljubša knjiga je Sneguljčica, zaradi tega, ker ima čarobno ogledalo in veliko dobrih oseb.

Kaja Germauc, 4.c

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja